Friday, 18 October 2013

PROG. IBADAH KORBAN PEJ. BAITULMAL MAINS PORT DICKSON & REMBAU

Tempat : Kg. Orang Asli Sawah Sunggala, Port Dickson & Masjid Kariah Nerasau, RembauTarikh : 17 Oktober 2013

Port Dickson – Pejabat Baitulmal MAINS Daerah Port Dickson telah menganjurkan “Program Ibadah Korban Bersama Asnaf” bersempena sambutan Hari Raya Aidiladha 1434H/2013 bertempat di Kg. Orang Asli Sawah Sunggala, Port Dickson.

Pihak Baitulmal telah menyumbang perbelanjaan keseluruhan sebanyak RM 6,000 termasuk peralatan serta seekor lembu untuk dibahagikan kepada 40 orang asli. Program ini dilakukan secara gotong royong antara penduduk Kg Orang Asli Sawah Sunggala serta agensi penyumbang.

Program ibadah korban ini dijalankan dengan kerjasama antara Pejabat baitulmal MAINS Daerah Port Dickson, Jabatan Agama Islam Malaysia (JAKIM), PENGGERAK Orang Asli, Jabatan kebajikan Orang Asli (JAKOA) dan Pejabat Agama Islam Daerah Port Dickson.

Sementara itu, di Rembau turut diadakan Program Ibadah Korban Bersama Asnaf anjuran pihak Baitulmal MAINS Daerah Rembau yang melibatkan 8 kariah masjid daerah Rembau telah berlangsung di Masjid Kariah Nerasau, Rembau.

Program ini dijalankan bagi berkongsi kemeriahan sambutan Hari Raya Aidiladha kepada golongan asnaf dan fakir miskin. Seramai 182 asnaf dan fakir miskin telah menerima sumbangan makanan dan daging korban. Sebanyak 3 ekor lembu telah disumbangkan oleh Pejabat Baitulmal MAINS daerah Rembau.

Program ini disempurnakan oleh Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, YB. Dato’ Dr. Hj Awaludin bin Said.

Hadir sama, Pengurus Baitulmal MAINS, Ybhg. Ustaz Zainal bin Said serta Ketua Eksekutif Pusat Kaunseling MAINS, Ybhg. Tuan Hj Norazman Amat.


MAJLIS IBADAH KORBAN & PENYAMPAIAN FIDYAH DAERAH TAMPIN

GEMENCHEH - Baitulmal MAINS Daerah Tampin telah menganjurkan Majlis Ibadah Korban sempena Hari Raya Aidiladha 1434H dan Penyampaian Bantuan Fidyah kepada Asnaf Fakir Miskin daerah ini di Masjid Sg. Dua, dekat sini.

Program yang memberi pendekatan ukhuwah antara masjid dan para asnaf itu merupakan acara tahunan bagi pihak Baitulmal Tampin dalam menyemarakkan lagi perayaan Hari Raya Korban.

Sebanyak 3 ekor lembu telah dikorbankan dan diagihkan kepada 144 penerima yang terdiri daripada asnaf fakir miskin dan warga emas. Bantuan fidyah juga turut disalurkan dalam majlis itu dimana penerima dari 7 buah kariah mendapat sumbangan RM200 setiap orang. Secara keseluruhan, pihak Baitulmal MAIINS telah memperuntukkan RM28'800 bagi sumbangan tersebut.

PROGRAM UKHUWAH QURBAN 1434h/2013

KUALA KLAWANG - Baitulmal MAINS dengan kerjasama Pejabat Agama Islam Daerah dan Islamic Relief Malaysia (IRM) telah menganjurkan Program Qurban Ukhuwah 1434H/2013 bagi membantu golongan fakir, Orang Asli dan Mualaf di daerah ini dalam menyambut perayaan Aidiladha.

Di bawah Baitulmal Daerah, seramai 140 asnaf menerima agihan daging qurban selain sejumlah RM7000 telah diperuntukkan bagi bantuan kewangan asnaf dimana setiap penerima mendapat sumbangan RM50 setiap orang.

Menurut Setiausaha MAINS, Tuan Kamal Amran Kamarudin, kerjasama dalam meelaksanakan program ini membuktikan komitmen pelbagai pihak dalam mengutamakan golongan asnaf seterusnyaq membentuk penyatuan ummah dikalangan masyarakat.

"Program seumpama ini bukan satu-satunya program di Negeri Sembilan tetapi pihak Majlis Agama Islam Negeri Sembilan telah menganjurkan ibadah qurban ini di seluruh daerah bagi menyampaikan agihan pada penerima khususnya golongan fakir dan sebagainya," jelasnya.

Sementara itu, sebanyak 8 ekor lembu telah dikorbankan dalam majlis itu dimana pihak Baitulmal memperuntukkan sebanyak 2 ekor lembu.

Dalam pada itu, seramai 120 Orang Asli dari pelbagai kampung di daerah Jelebu turut menerima manfaat dari program yang diadakan ini.Program Ibadah Korban Oleh Pejabat Baitulmal MAINS Cawangan Seremban

Tempat : Masjid Sg Machang Hulu, Lenggeng
Tarikh : 15 Oktober 2013
Seremban – Pejabat Baitulmal MAINS Cawangan Seremban meneruskan tradisi dengan mengadakan program ibadah korban bersama golongan asnaf dan fakir miskin bertempat di Masjid Sg. Machang Hulu, Lenggeng yang melibatkan 3 kariah iaitu Sg Machang Hulu, Ulu Beranang dan Lenggeng

Program diadakan bersempena sambutan Hari Raya Aidiladha dan bertujuan bagi memberi sumbangan dan berkongsi daging korban bersama dengan golongan fakir miskin dan asnaf.

Seramai 33 penerima bantuan fakir miskin dan asnaf telah menerima wang saguhati sebanyak RM50 seorang berserta 2 kilogram daging korban. Pada program kali ini Pejabat Baitulmal MAINS Cawangan Seremban telah menyumbang sebanyak 2 ekor lembu, Madrasah As’Syifa Seremban 2 sebanyak 3 ekor dan 3 ekor lembu lagi disumbangkan oleh orang persendirian. Keseluruhan jumlah korban adalah 8 ekor lembu.

Majlis penutup telah disempurnakan oleh Pegawai Baitulamal MAINS Cawangan Seremban,Ybhg Ustaz Shamsuddin Abdullah. Beliau mengucapkan ribuan terima kasih atas segala bantuan sepanjang menjalankan program ibadah korban ini dan berharap tahun – tahun akan datang lebih ramai penderma yang bermurah hati untuk melakukan ibadah korban.

Turut hadir,Pegawai Ketua Kampung Sg Machang Hulu, Ybhg Tuan Haji Tarmizi bin Selamat.