Saturday, 26 October 2013

MAJLIS PENUTUP SEMINAR AMALAN GUAMAN SYARI'E 2013


PORT DICKSON, 26 Oktober 2013 - Memantapkan profesion guaman syari'e merupakan fokus dan keutamaan barisan pendukung undang-undang Islam dalam memperkasakan sistem keadilan mengikut hukum syarak.

Majlis Penutup Seminar Amalan Guaman Syari'e 2013 yang diadakan di Klana Beach Resort, meerupakan satu pendekatan bagi pengamal unadang-undang syari'e memantapkan lagi profesion guaman yang diceburi.

Majlis penutup seminar itu telah dirasmikan oleh Setiausaha MAINS, YBhg. Tuan Kamal Amran Kamarudin.

Terdahulu, peserta seminar diberi taklimat pembentangan kertas kerja dari Tuan Musa Awang, Presiden Guaman Syari'e Malaysia dan Profesor Madya Dr. Ramizah Wan Muhamad, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar, Kuliah Ahmad Ibrahim, UIAM.

Dalam majlis yang sama, pihak MAINS melalui Setiauasahanya, telah menerima Resolusi Seminar Amalan Guaman Syari'e 2013 dari Persatuan Peguam Syari'e Malaysia Cawangan Negeri Sembilan.PROGRAM ZIARAH ASNAF OLEH PEJABAT BAITULMAL MAINS DAERAH SEREMBAN


Tempat : Sekitar kariah SerembanTarikh : 22 Oktober 2013

Seremban – Program Ziarah Asnaf diterukan ke daerah Seremban dengan anjuran Pejabat Baitulmal MAINS daerah Seremban. Program ini diadakan sekitar kawasan kariah Seremban meliputi Senawang, Rantau dan Mambau.

Program ziarah diadakan bagi melakukan siasatan susulan bagi pemohonan asnaf untuk mendapatkan kelulusan menerima bantuan bulanan atau bantuan am yang lain. Ziarah kali ini melibatkan 9 buah keluarga yang memohon bantuan asnaf dan fakir miskin.

Program ini diketuai oleh Pegawai Tadbir Daerah Pejabat Baitulmal MAINS Daerah Seremban, Puan Nurul Huda binti Mokhtar dan disertai oleh 4 orang pegawai siasatan Baitulmal.

Program ini adalah kesinambungan "Program Siasatan Bantuan Asnaf Fakir Miskin" yang terlebih dahulu diadakan di daerah rembau dan Kuala Pilah.