Tuesday, 25 February 2014

Program Ziarah Amal Ke Kg. Orang Asli Tekir, Labu

Tempat: Surau Kg Tekir, Labu
Tarikh : 25 Februari 2014 / 25 Rabiulawal 1435HLABU - Penglibatan 20 Sukarelawan Rakan Ziarah dari Unit Ukhuwah, Pusat Dakwah Islamiah Negeri Sembilan, dan wakil dari Bahagian Pengurusan MAINS, Bahagian Zakat Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) serta Kelab Kesuma MAINS dalam mendekati masyarakat Islam kaum Orang Asli memberi kesan yang baik dalam usaha institusi Islam di negeri ini menyampaikan dakwah dan sumbangan terus kepada golongan sasar.

Program Ziarah yang dianjurkan itu merupakan satu alternatif untuk terus memastikan dakwah dan ilmu yang disampaikan memberi impak yang berguna kepada mereka bagi mengenali lebih mendalam ilmu-ilmu agama selaras dengan tuntutan Islam.

Pegawai Unit Ukhuwah, Pusat Dakwah, Ustaz Shasainie Siau bin Abdullah menjelaskan, program sebegini turut memberi informasi kepada masyarakat Islam Orang Asli tentang indahnya Islam selain mengeratkan lagi hubungan silaturrahim sesama pihak.

Dalam program itu, kumpulan Rakan Ziarah berkesempatan menziarahi beberapa rumah penduduk Islam di Kg. Tekir dan meninjau keadaan mereka serta tindakan susulan sewajarnya dari pihak MAINS.

Terdahulu, masyarakat Islam Kg. Tekir telah diberi sumbangan berbentuk peralatan rumah, baju dan tikar bagi keselesaan mereka menjalani kehidupan.

Turut serta dalam program ziarah tersebut, Penolong Pegawai Majlis Agama Islam Negeri Sembilan, Puan Sri Rahayu bte Sariffin, Puan Azira bte Najib serta wakil dari Biro Kebajikan Kesuma MAINS, Puan Nurul Ain bte Abdul Karim.

Unit Media MAINS - Mizie

No comments:

Post a Comment