Monday, 30 September 2013

Program Malam Cinta Rasul

Tempat : Perkarangan Stadium Tertutup Nilai

Tarikh/Masa : 28 September 2013 / 8.00 mlm
Nilai - Program Malam Cinta Rasul Negeri Sembilan 2013 telah berlangsung di Perkarangan Stadium Tertutup Nilai bersempena dengan Konvensyen Keusahawan Islam Ke-9 (iCEPS9) anjuran Fakulti Ekonomi & Muamalat (FEM), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dengan kerjasama Yayasan As-Sofa, majlis Agama Islam Negeri Sembilan( MAINS) dan Tabung Haji.

Tujuan utama program ini adalah bagi menghimpunkan orang awam seluruh Negeri Sembilan khususnya golongan belia bagi menghayati dan mengingati Rasulullah S.A.W melalui qasidah dan selawat. Pada program ini juga para hadirin didendangkan dengan alunan selawat dan qasidah yang diketua oleh Habib Syech As-Seggaf dan kumpulan Qasidah Yayasan As-Sofa.

Turut hadir, Setiausaha MAINS, Y.Bhg. Tuan Kamal Amran bin Kamarudin, Timbalan Mufti Negeri Sembilan, Y.Bhg. Al-Fadhil Sohibul Samahah Tuan Nor Azamir bin Alias dan Pengerusi Lembaga Pengarah USIM, Y.Bhg. Prof. Emeritus Tan Sri Dato’ Dr. Abdul Shukor Hj Husin

Majlis Penutup Festival Nasyid, Berzanji & Marhaban Peringkat Negeri, Negeri Sembilan Darul Khusus

Tempat : Dewan Besar, Pusat Dakwah Islamiah, Seremban

Seremban – Festival Nasyid, Berzanji & Marhaban Peringkat Negeri, Negeri Sembilan Darul Khusus telah berlangsung di Dewan Besar, Pusat Dakwah Islamiah, Seremban dengan kerjasama antara Jabatan hal Ehwal Agama islam Negeri Sembilan (JHEAINS) dan Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS).

Objektif utama festival ini adalah bagi memartabatkan seni nasyid tanah air secara professional dan konsisten sebagai satu medium dakwah kontemporari dan memberi kefahaman tentang Islam satu cara hidup yang terbuka kepada masyarakat.

Festival ini merupakan pentas bagi penggiat nasyid di Negeri Sembilan untuk mengetengahkan hasil seni masing – masing dalam industri nasyid tanah air, antara kategori yang dipertandingkan adalah nasyid tradisi, nasyid moden dan kategori sekolah rendah. Tambahan festival kali ini juga mengetengahkan banyak kategori lain antaranya berzanji dan marhaban, pertandingan tulisan khat serta kompang selawat.

Majlis Penutup Festival Nasyid, Berzanji & Marhaban Peringkat Negeri ini telah disempurnakan oleh Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Negeri Sembilan, YB Dato’ Dr Haji Awaludin Said

Hadir sama, Setiausaha MAINS, Y.Bhg Tuan Kamal Amran bin kamarudin,Mufti Kerajaan Negeri Sembilan YB Sohibus Samahah Dato’ Haji Mohd Yusof bin Ahmad dan YB Tuan Haji Abu Ubaidah bin Dato’ Redha, ADUN Ampangan.